Nama: Shaiful Anuar bin Ahmad

Umur : 48 tahun

Ahli   : November 2020

Latar belakang

 En.Shaiful amat meminati dalam bidang pertanian. Beliau mengusahakan pelbagai jenis tumbuhan dan sayur-sayuran. Oleh kerana kawasan kebun beliau terdapatnya haiwan-haiwan liar. Beliau mengambil inisiatif untuk memasang pagar elektrik.  Dari situ beliau mendapat idea untuk memajukan perniagaan beliau sekiranya mendapat permintaan dari pelanggan untuk memasang pagar elektrik.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PIK

Sebelum beliau mengenali ICT,kebanyakan pelanggan beliau adalah terdiri dari penduduk kampung dan kawan-kawan yang mengenalinya, Beliau juga mengalami masalah mempromosikan perniagaan dengan lebih meluas. Malahan juga, Pemasangan pagar elektrik ini adalah satu benda baru dan kebanyakan petani masih menggunakan cara tradisional untuk menghalau haiwan-haiwan liar dari memasuki kebun-kebun.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PIK

Kini beliau mengorak langkah dengan menggunakan platform media sosial untuk mempromosikan perkhidmatan. Kebanyakan pelanggannya adalah dari kawan-kawan  platform media sosial sama ada dari dalam atau luar negeri. Setiap gerak kerja pemasangan  pagar elektrik yang telah siap beliau akan muatnaik di media sosial sebagai tarikan kepada pelanggan sama ada yang lama atau yang baru.