Bagi yang berminat untuk membuat tempahan untuk perabot dari kayu pine. Terdapat pelbagai jenis buatan perabot dari kayu pine antaranya meja boleh lipat, rak gantung dan rak pasu.

Meja rendah boleh lipat

 Harga : RM250

Rak Gantung

Harga : RM 60

Rak Pasu

Harga : RM60

Untuk membuat tempahan, boleh hubungi:

En.Farhan bin Mohd Nazir

No tel/Whatsapp : 013-978 7862

Produk keluaran terbaru dari shamas secret iaitu Olive Whitening Champ. Sesuai digunakan untuk lelaki dan perempuan bagi mencantikkan kulit terutama bahagian muka. Produk ini berbentuk tablet dan hanya perlu kemam sahaja. Harga RM60.00.

 

Green Tea Masker

Untuk mencerahkan kulit dan menghilangkan kedutan.

Harga RM35.00

 

Nama Pengusaha: Sharifah Mastura bin Che Hassan

No Telefon : 017-934 8613

Disekitar daerah Pulai Chondong, terdapat pengusaha madu kelulut dimana pengusaha seperti ini menternak lebah kelulut. Lebah kelulut ini akan menghasilkan madu kelulut dimana madu tersebut akan dijualkan mengikut permintaan pelanggan.

 

Nama Pengusaha : Haji Ramzi bin Ahmad

Alamat : Lot 848 Kampung Pauh Lima 16600 Pulai Chondong,Machang Kelantan

No Telefon: 019-9305535

 Sb Cahaya Resources.

Kedai yang menjual pelbagai jenis perabot termasuk sofa,katil, dan sebagainya. Terdapat juga perkhidmatan penghantaran ke rumah-rumah. Dibuka dari 9.00 pagi hingga 6.00 petang. Pelbagai jenis katil, tilam,perabot,set sofa terdapat di sini. Boleh juga membuat tempahan mengikut kehendak pelanggan.   

  

Nama kedai : Sb Cahaya Resources

Alamat : Bersebelahan Pejabat Penggawa Pulai Chondong,

             16600 Pulai Chondong,Machang,Kelantan.

No telefon :

Hizbillah (Pengurus):013-9787862

Farhan : 013-9787862

 

Pembuatan hulu dan sarung yang dibuat oleh Husmizi Ibrahim atau nama panggilan Pok Ngoh. Beliau memulakan kerjanya dari ahad hingga rabu bermula pada jam 11 pagi hingga 3 petang. Oleh kerana pergerakan yang terhad, jangkamasa pembuatan hulu atau sarung adalah tidak menentu. Beliau akan menelefon pelanggan apabila produk tersebut siap.Beliau hanya mengambil tempahan mengikut kehendak dan permintaan pelanggan. Beliau juga hanya menerima 2 tempahan dalam seminggu serta terhad dalam 10 tempahan dalam sebulan. Harga bagi sebuah sarung untuk semua jenis mata bilah adalah mengikut inci dan jenis ukiran.Harga yang dikenakan adalah RM10 untuk satu inci dan harganya berbeza mengikut jenis ukiran. Harga minima tempahan adalah RM80 hingga RM800 bagi setiap produk yang dihasilkan.

  

Nama Pengusaha : Husmizi @ Pak Ngah
Nama Produk : Wau
Harga : Mengikut jenis wau
Lokasi: Kampung Alor Melaka
No Telefon: 013-9410813

Beliau juga menghasilkan wau. Antara wau yang pernah dihasilkan adalah seperti wau bulan, wau jalabudi, wau kucing dan wau puyuh. Biasanya beliau membuat wau mengikut musim. beliau akan menghasilkan wau mengikut jenis permintaan pelanggan. Pelanggan beliau bukan sahaja terdiri dari masyarakat setempat,malah penduduk luar samada luar dari daerah pulai chondong atau luar dari negeri kelantan. Beliau akan mula menghasilkan wau pada bulan Disember. Selain dari menjual wau, beliau menghasilkan wau untuk menyertai mana-mana pertandingan yang diadakan samada di negeri kelantan atau mana-mana negeri di Malaysia.